четвъртък, 5 ноември 2015 г.

United states of adventures

 Ето че след дълго отсъствие отново ще ви разкажа за едно мечтано пътуване, което е и причината за липсата ми през летните месеци :)
Повечето от вас са запознати с програмите Work&Travel в САЩ, които предоставят възможност на студентите редовно обучение да посетят щатите. Мненията за тези бригади са различни, но аз ще ви споделя своето.
Началото е най-трудно - от избора на работно място и позиция, през интервюто за виза, опаковането на багажа - все пак това са 4 месеца, та до дългия полет и пристигането в САЩ. Там отново те очакват много въпросителни, проверки, но веднъж достигнал до квартирата си вече нещата изглеждат по-добре. Мястото, на което работих в Олд Орчард бийч в щата Мейн. Доста неизвестно е, но определено си заслужава ако целта ви е да опознаете типичния американски начин на живот. През сезона (4 юли - Лейбър дей) има много канадци, така че ако знаете френски ще имате предимство при намирането на втора работа :)
Всеки четвъртък в градчето има фойерверки, а през сезона се организират различни състезания като кой ще изяде най-много хамбургери, има различни автосъбори. Основните атракции в града са плажната ивица - цели 7 мили, и увеселителният парк, който е и един от основните работодатели в града. В близост е езерото Миликен, около което има много каравани и патета (виж снимката).
Животинският свят там е доста разнообразен и интересен. Видях животни, които в България ще ми е непосилно или ще са зад решетките в зоологическата градина. Имахме различни домашни любимци - яйце от скат или акула, което намерихме на плажа, мида, раче, което кръстихме Джерами, северноамериканска катеричка, която наричахме Чипи (виж снимката) и най-колоритният ни любимец - скунксът Суки :)
По време на работния период си поисках един почивен ден и го използвах за разходка до Бостън, който е на 2 часа път с влак. Най-любимото ми място там е аквариумът - има доста интересни морки и океански обитатели.
Градът има много и красиви градини и паркове, които предлагат различни атракции за посетителите.
След като приключих работа започна и същинската част на моето пътуване - екскурзиите из щатите - равносметката ми за лятото е над 20 000 прелетени километра, 11 посетени щата и над 30 града.
Първа спирка - Ню Йорк - една от трите ми детски мечти (предните бяха Пиза и Париж, за които вече съм ви разказвала и след като осъществих тези вече имам нови и по-далечни). За голямата ябълка няма с какво да ви изненадам, всички сме гледали филми. Любимото ми място е Сентръл парк.
След това разгледахме Филаделфия в Пенсилвания и столицата Вашингтон и най-известният дом - Белият.
Последната ми спирка на Източното крайбрежие бяха Ниагарските водопади. Освен известната разходката с корабче Maid of mist ви препоръчвам и вечерна разходка около водопадите, те се осветяват с различни цветове, идващи от Канада.
След 6-часов полет от Бостън до Лос Анджелис официално бях на другия край на света. Ех, Калифорния <3 Не ми стигат думите, за да ви опиша този прекрасен щат - слънце, топло време, топли хора. С една дума - прекрасно!
Следваща спирка - Лас Вегас, Невада. Тук отново няма с какво да ви изненадам - кулоритни хотели, много казина, безброй улични артисти, светлини, общо взето се чувстваш като в приказка и във всеки хотел се променя. Нещото, което ме впечатли - вечер по улиците не можеш да се разминеш - лъскави коли, добре облечени хора, много туристи, сутрин - тишина и спокойствие, всеки релаксира след нощта във Вегас.
Бях отседнала в хотел "Стратосфера", на върха, на който се намира най-високият бар във Вегас, гледката е уникална и ви препоръчвам да го посетите, дори и да не сте отседнали в хотела (за гости на хотела е безплатно, а за останалите по 25$). Над бара има атракциони за любителите на силните усещания :)
Гранд Каньона и щат №10 за мен са забележителност, която трябва да посетите на всяка цена. Чувстваш се толкова малък пред това природно чудо. Има две опции пред туристите South Rim и West Rim. Първото предлага разходка около каньона и някой пътеки, за по-екстремните посетители, West Rim e за хората, които искат да се насладят на каньона по по-различен начин - там има разходки с хеликоптер, sky walk, разходка с лодка и т.н. Аз избрах South Rim и не съжалявам :)
На връщане от каньона към Вегас задължителна спирка е Hoover Dam - интересно място, което исках да посетя след като изгледах филма 'Сан Андреас', където е едно от ключовите места.
Е, дойде време да се отправя към последния, но един от най-интересните ми градове наред с Ню Йорк, а именно Сан Франциско. Този град е специален за мен и по още една причина, свързана с мечтата на много скъп за мен човек и когато четеш това искам да те усмихна <3
Сан Франциско е определено сред любимите ми в света, атмосферата е уникална, зад всеки ъгъл се крие сцена от филм, цветя, свободно летящи папагали на ята и тези стръмни улици, ах! Безспорно най-известният мост в света се намира там - Golden Gate.
В крайна сметка - определено мисля, че си заслужава. Спестяваш пари, обикаляш места, за които повечето хора само мечтаят и смятам, че това е възможност, която не трябва да бъде изпусната. Успех на всички, които смятат да предприемат това приключение :) 
Аз съм в търсене на ново приключение и нова цел за покоряване :) 
Очаквайте включване скоро с разказ за прекрасният Амстердам, през който също минах.



Няма коментари: