понеделник, 4 май 2015 г.

Vienna calling

Виена винаги съм я свързвала с виенското колело, виенското кафе и виенския шницел и така до 13 април, когато пристигнах в този прекрасен град. От този ден ако някой каже "Виена" в главата ми се зареждат серия от прекрасни пейзажи, красиви паркове и непретъпкани улици и забележителности.

"Айфеловата кула на Виена" - така наричах катедралата Свети Стефан. Не защото имат нещо общо, дори не си и приличат, но определено са се превърнали в символ на градовете, в които се намират.
Нещото, което най-много ме впечатли по виенските улици е наличието на дефибрилатор?! Е, хората мислят за нашето здраве :)
Друга основна забележителност във Виена са дворците Белведере - него си го сравних с Палацо Векио във Флоренция, и Шонбрун - сравнен с Палацо Питти. Белведере и Палацо Векио са в централната част на градовете, докато Шонбрун и Палацо Питти са изнесени встрани и впечатляват със своите градини.
В градините на Шонбрун са скрити редица съкровища - тайни градини, фонтани, лабиринти, Глориета и най-интересното (поне за мен) - Зоологическата градина.
Двете меченца, при които прекарах повечето време от посещението си в зоологическата градина са коалата и пандата. Трябва търпение, но ако изчакаш разбираш, че си е заслужавало. Уникални са <3
Любимата ми част от Виена определено са "шарените къщи" - Дом Хундертвасер и къщата-музей Кунстхаус.
Тълпите и пред двете къщи са огромни, но ако отидете след 17ч. ще може да поседнете на спокойствие и да им се насладите.
Очарованието на Виена не приключва тук - то е навсякъде. 
П.С. - Колата е в изправност и си е редовен участник в движението!
Подобно на Париж и тук не пропуснах да посетя увеселителния парк. Вярно, че Пратера не може да се сравнява с размерите на Дисниленд, но определено си заслужава да му отделите един ден и да се повозите на Виенското колело.
В дъното на парка се намира Schweizerhaus - ресторант, чийто специалитет е свински джолан, приготвян по специална рецепта. Всеки, седнал в заведението хапваше такова. Още един чревоугоднически съвет - лимонадата им Almdudler е превъзходна. За бирата се знае!
Изпразнете стомасите, заредете апаратите, обувайте удобни обувки и се насладете на града и атмосферата, която предлага!

Няма коментари: