петък, 11 октомври 2013 г.

Броколи с топено сиренце

       Много от нас, особено като малки, не искат да ядат зеленчуци. Броколите са едни от любимите ми зеленийки, но не и на Яни и понеже тази вечер готвя само за себе си реших да си спретна нещо много бързо и вкусно.



       Разрових се за малко информация за полезните свойства на броколите и ето какво открих :" На първо място съдържат големи количества вит. С, вит. К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В (В1, В2, B3, B6). Богати са и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. С този състав те надминават не само всички свои роднини, но излизат на челните места сред всички храни в света. (...) Най-ценната съставка в броколите безспорно е сулфорафанът. Това вещество от една страна предотвратява появата на рак на стомаха (като убива Хеликобактер пилори, която го причинява) и рак на кожата (като неутрализира вредното въздействие на ултравиолетовоте лъчи), а от друга спира растежа на вече зародилите се туморни клетки и при много от останалите видове рак. С това си действие сулфорафанът е най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент."(източник).

   

       Сега нека преминем към самата рецепта. Необходими са ни броколи, топено сиренце, кашкавал и в моя случай малко луканка, която беше останала в хладилника. Количеството от продуктите зависи от това за колко хора готвите или колко е голям съдът, в който ще ги запечете.

Първо разделяме главата броколи на розички, които измиваме под течаща вода. На котлона слагаме подсолена вода да заври. Когато водата е готова изсипваме рзичките. След като отново заври бързо вадим броколито и веднага го слагаме в купа със студена вода, което запазва хубавия зелен цвят.

       
       Следващата стъпка е да наредим розичките в тавичката. След това редим луканката топеното сирене и кашкавала като се опитваме да ги разпределим равномерно.

 


      Остава единствено да ги запечем. Тъй като моята тавичка е много мъничка и се побира в парти-грила няма смисъл да включвам печката. Запичаме го докато сиренето и кашкавала се разтопят и леко се запекат. Не съм рискувала да соля по някакъв начин, защото броколито е бланширано в солена вода и другите съставки също са солени и може да стане прекалено солено.

                             Bon appèttit!



Няма коментари: